Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Đ

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Đ

14101
0
Đavolja raža
Izvor: YouTube

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo Đ – Ne postoji

Grad na slovo Đ – Đenova

Đenova je šesti po veličini grad Italije, poznata je kao najveća luka u Italiji, u luci se nalazi čuveni akvarijum, najveći u Evropi. U akvarijumu se mogu videti skoro sve vrste morskih organizama.

Selo na slovo Đ – Đakus

Đakus je selo u Srbiji u opštini Žitorađa u Topličkom okrugu. Nalazi se na raskrsnici puteva koji vode za Žitorađu, Prokuplje i Niš.

Planina na slovo Đ – Đedinska planina

Đedinska planina je planina u istočnoj Bosni, nalazi se na krajnjem severoistočnom grebenu masiva Konjuha. Djedinsku planinu, sa severa i zapada, od središnjeg dela Konjuha dele tok reke Oskove, te na jugozapadu uvala kojom teče potok Studešnica. Najviši vrh Đedinske planine je Suho drvlje odnosno Suhodrvlje (1177 m).

Reka na slovo Đ – Đetinja

Đetinja je reka koja nastaje na obroncima planine Tare, u Pustom polju kod sela Kremna, protiče kroz Užice a kod Požege se, nakon 75 km, spaja sa Moravicom i tako nastaje reka Zapadna Morava. U svom toku ima dve velike pećine.

Životinja na slovo Đ – Đavolja raža

Raže imaju duge repove u obliku biča koje koriste za udaranje plena i neprijatelja. Bodlje su povezane sa otrovnim žlezdama i mogu izazvati ozbiljne povrede kod ljudi. Raže imaju ravne zube kojima drobe ljuskare i školjke.

Biljka na slovo Đ – Đumbir

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Vrlo je cenjen i kao lekovita i kao začinska biljka. Neki tvrde da može da izleči i najteže bolesti.

Predmet na slovo Đ – Đevđir

Đevđir je metalna ili plastična posuda koja služi za ceđenje, posebno je aktuelna u sezoni pravljenja ajvara.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here