Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo G

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo G

6868
0

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo G – Grčka

Grčka je smeštena na samom jugu balkanskog poluostrva, izlazi na tri mora Egejsko, Jonsko i Mediteransko. Grčka ima dvanaestu najdužu obalu na svetu sa 13.676 km. Obala je veoma razuđena i po razuđenosti je druga u Evropi. Skoro 80% površine Grčke je planinskog reljefa, a najveći vrh je Olimp (2911m). Grčka je veoma bogata u mitološkom smislu. Nadaleko su čuvene njihove legende o bogovima i herojima.

Grad na slovo G – Grac

Grac ranije poznat i kao Gradac, drugi je grad po veličini u Austriji. Poznat po starom gradskom jezgru, jednim od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Takođe je poznat i kao „obrazovno-univerzitetski“ centar. Ima 6 univerziteta sa više od 50.000 studenata, od čega su 80% stranaci.

Selo na slovo G – Gornje brijanje

Gornje Brijanje je selo u Srbiji u Jablaničkom okrugu u opštini Bojnik. Pored Gornjeg Brijanja postoji i selo Donje Brijanje koje pripada Leskovcu.

Planina na slovo G – Golija

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške. Najviši vrh planine Golije je Jankov Kamen (1.833 m). Najviša tačka planine je zaravnjen, gotovo neuočlјiv Jankov kamen. Prema narodnom verovanju, dva pobratima, Rajko i Janko kladili se ko će pre da iznese oveći kamen na vrh Golije. Pogađate Janko je uspeo, dok se Rajkov otkotrljao u obližnji potok, koji i dan danas nosi ime Rajkov potok.

Reka na slovo G – Gradac

Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, poviše manastira Ćelije, kod Jakog izvora. Odatle do Ćelija, Gradac teče kroz krivudavu klisuru, pravi izvestan luk oko manastira i odlazi prema Valјevu, gde se uliva u Kolubaru.

Životinja na slovo G – Gorila

Gorila je najkrupnija vrsta čovekolikih majmuna, živi u šumama centralne Afrike. Može dostići do 2 metra visine i 250 kilograma težine. Telo mu je izuzev stopala dlanova i lica obraslo gustom dlakom. Može da se uspravi i hoda na dve noge. Uprkos mnogim predrasudama, gorile nisu agresivne. Naprotiv veoma su društvena bića i medjusobno su veoma bliski i privrženi porodici. Mužjak koji sa određenom ženkom izrodi potomstvo ostaje joj privržen do kraja života. Gorile spadaju u ugrožene vrste.

Biljka na slovo G – Gavez

Gavez je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, tako bar kažu oni koji lek za sve bolesti i tegobe traže u prirodi. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva, dobar je za kosti. Biljka gavez u sebi sadrzi auksin hormon koji brzo stvara novo tkivo i na taj način utiče na brzo izlečenje i nestanak tegoba.

Predmet na slovo G – Grne

Grne je zemljana posuda u obliku lonca. Služi za kuvanje hrane na otvorenom ognjištu. Po ovoj posudi zanat pravljenja posuda pečenjem gline, dobio je ime grnčarstvo. Grne na sebi može da ima dršku i poklopac. Najčešće se koristi za pripremanje, svadbarskog kupusa, pasulja i drugih jela. Opšte je prihvaćen utisak da su jela pripremana u ovoj posudi znatno ukusnija i sočnija.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here