Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo J

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo J

6604
0
Jež

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama na slovo J koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo J – Japan

Japan je po površini 63. država u svetu, arhipelag kojeg čine 6.852 ostrva, od kojih su najveća Honšu, Kjušu, Šikoku i Hokaido.Ova četiri ostrva zajedno čine 97 procenata površine Japana. Japan je 10 po redu najmnogolјudnija zemlјa sveta i u njoj živi preko 126 miliona stanovnika. Japan je monarhija sa najdužim kontinuitetom među monarhijama, bar od onih koje danas postoje.

Grad na slovo J – Jerusalim

Grad Jerusalim je najveći grad na području Izraela odnosno Palestine, a obe države ga smatraju za svoj glavni grad. U ovom gradu se susreću  tri velike religije: judaizam, hrišćanstvo i islam. Prema Novom zavetu, Isus Hristos je posećivao Jerusalim. Ovde je raspet na Golgoti, sahranjen i posle tri dana, po biblijskom verovanju, vaskrsao.

Selo na slovo J – Jarak

Jarak je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica. U Jarku se održava međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac. Maraton je nastao u znak sećanja na događaje iz Drugog svetskog rata, tada su okupatori dovodili zarobljene građane Šapca u privremeni logor koji se tada nalazio u Jarku.

Planina na slovo J – Jastrebac

Jastrebac je planina koja se nalazi na jugu Srbije, između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Odlikuje obilnom listopadnom i četinarskom šumom. Po lepoti se izdvajaju rezervat belih breza, ali i brojni vodeni tokovi, izvori i potoci. U rečicama i potocima koji prosecaju ovu planinu mogu se naći rečni rakovi i slobodna pastrmka, što je znak izuzetno čiste vode.

Reka na slovo J – Jangcekjang

Jangcekjang je reka u središnjoj Kini. Jangcekjang je najveća reka u Aziji a treća po veličini na Zemlji duga je 6.380 km. Izvire na planini Tagla u severoistočom delu Tibeta. U gornjem toku reka protiče kroz ogromne klisure, najveće na Zemlji. Brana na ovoj reci „Tri klisure“ u pokrajini Hubej,  građena 17 godina. Ova brana je nakon završetka radova 2009. godine postala najveća brana na svetu.

Životinja na slovo J – Jež

Jež je otporniji na zmijski otrov od drugih životinja, često lovi zmije i cele ih pojede, a čak mu mnogo ni ne smetaju rane od zmijskog ugriza. Smatra se da ježevi ipak poseduju određenu suptancu koja neutrališe zmijski otrov. Jež ima veoma razvijena čula i dobro se snalati u mraku, smatra se da mu je sluh izoštreniji od sluha mačke, psa ili vuka. Čulo mirisa mu je još osetljivije.

Biljka na slovo J – Jagorčevina

Jagorčevina je jedan od prvih vesnika proleća, od davnina je cenjena kao lek za iskašljavanje, bronhitis i nazeb.  U lekovite svrhe koristi se sušeni koren, cvetovi  i listovi koji se beru isključivo po sunčanom vremenu i suše jedan dan, na toplom i prozračnom mestu. Spada u ugrožene biljne vrste.

Predmet na slovo J – Jatagan

Jatagan je kratak i kriv mač, kriva sablja, poreklom iz Indije, nekad glavno oružje turskih janičara; handžar.

Prethodni članakNarodne poslovice za predškolce (poslovice za najmlađe)
Sledeći članakZbog nadoknade časova verovatno skraćen zimski raspust

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here