Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo S

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo S

10007
0
Sejšeli

POJMOVI NA SLOVO S – Zanimljiva geografija je nekada bila vrlo popularna igra, interesantna svim generacijama. Istovremeno zabavna i edukativna. Ako želite da na jedan zanimljiv način utrošiti svoje vreme i kroz ovaj tekst upoznete svet i jednog malo drugačijeg, zanimljivijeg ugla evo prilike. U tekstu koji sledi dati su primeri geografskih pojmova na slovo S i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

Kategorije koje su obuhvaćene ovom igrom su: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo S: Sejšeli

Kada pomislimo na državu na slovo S prvo što će nam pasti na pamet je Srbija ili Slovenija, međutim mi mi na umu imamo jednu zaista egzotičnu državu – Sejšele. Sejšeli su ostrvska država u zapadnom Indijskom okeanu, udaljena oko 1.600 km od Afričke obale, severoistočno od Madagaskara. Sastoji se od 115 ostrva od kojih 33 naseljenih.

Prvi koji su ugledali tada nenaseljene Sejšele bili su Arapski trgovci, a prvi evropljani koji su kročili na ova ostrva bili su Portugalci 1505. godine. Ime koje i dan danas nosi ova država dobila je po francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu.

Glavni grad Sejšela je Viktoria i nalazi se na ostrvu Mahe na kojem živi 80% stanovništva. Na istom ovom ostrvu nalazi se i najviši vrh Sejšela, Morne Seychellois visok 905 metara.

Grad na slovo S: Sofija

Sofija je prestonica, a u isto vreme i najveći grad Republike Bugarske. Okružuju je planina Ljulin na zapadu, Vitoša (2.290 metara) na jugu i Stara planina na severu. Prema popisu iz 2011. grad je imao 1.291.591 stanovnika. Sofija je jedan od najstarijih i najviših gradova (550 metara nadmorske visine) na Balkanu. Sofija je univerzitetski centar, u gradu ima 16 univerziteta od kojih je jedan osnovan 1888 godine. U samom gradu nalazi se veliki broj crkava među kojima su značajnije crkva Svetog Đorđa, Svete Sofije i Crkva svete Nedelje (koja je najpoznatija po tome što u njoj počivaju mošti srpskog kralja Stefana Milutina). U Sofiji se nalazi i velelepna patrijaršijska katedrala, Hram Aleksandra Nevskog.

Selo na slovo S: Sibnica

U Srbiji postoji više sela pod imenom Sibnica, jedno se nalazi u Sopotu, drugo u opštini Blace, treće u Kraljevu itd.

Odlučili smo da vam u kratkim crtama predstavimo Sibnicu u opštini Blace. Nalazi se na desetak kilometara od Blaca, u podnožju Kopaonika, Na teritoriji sela nalaze se čak tri crkve. Jedna od njih, koja je i najpoznatija, je crkva Svetog proroka Jeremije. Ona je sagrađena na najlepšem mestu, odakle se vidi čitavo selo kao na dlanu.

U ovom selu živi Andrijaš Sas koji je od svoje kuće napravio pravi muzej. Muzej je posvećen Titu i bivšoj Jugoslaviji i jedan je od retkih takve vrste u Srbiji.

Planina na slovo S: Stara planina

Stara planina se još naziva i Balkan planina jer pripada sistemu Balkanskih planina. U Bugarskoj se nalazi najviša tačka Stare pranine a to je vrh Botev na nadmorskoj visini od 2.376 metara. Pod samim vrhom se nalazi najviši vodopad Stare planine i Balkana, Rajsko prskalo. Takođe, ovde se nalazi i jedan od najlepših krajolika na Staroj planini Babin zub (1758m) koji predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Reka na slovo S: Sitnica

Sitnica je najveća reka na Kosovu, izvire na planini Žegavac, na oko hiljadu metara nadmorske visine. Reka Sitnica poznata je po fenomenu jedne svoje pritoke (Nerodimke)bifurkaciji. Naime reka Nerodimka deli svoj tok i šalje svoju vodu u dva različita sliva. U slivu Sitnice podignuta su i dva veštačka jezera.

Životinja na slovo S: Sabljarka

Ogromna i veličanstvena sabljarka (Iglun) je brza grabljivica hidrodinamičnog tela, na leđima ima jedno peraje u obliku srpa, hrani se sitnim ribama i lignjama, na vrhu glave ima izdužen šiljak (nastavak čeljusti) koji mu služi da probode više riba iz jata. Mlade sabljarke nemaju ovaj prepoznatljivi šiljak nalik sablji, on se razvija tokom rasta. Sabljarka je morska riba, živi na otvorenom moru na dubinama od 200 do 800 metra. Može da naraste do 4,5 metara dužine i do 650 kilograma težine.

Biljka na slovo S: Selen

Selen je biljka poznata po svojim aromatičnim svojstvima. Pojedini delovi ove biljke bogati su etarskim uljima i koriste se u prehrambenoj industriji, kao začin. Selen vodi poreklo iz Persije, odakle je prenet i raširen po čitavoj Evropi. U narodnoj medicini koristi se kod mnogih bolesti a najčešće kod probavnih smetnji, poremećaja organa za varenje i disanje. Najviše se u prirodnoj medicine koristi koren selena.

Predmet na slovo S: Srp

Srp je stara poljoprivredna alatka. Danas se gotovo ne koristi ili se koristi veoma retko. Srp se sastoji od polukružne čelične oštrice, i njim se žanje žito i druge žitarice i trave. Oštar je sa unutrašnje strane. Ima drvenu dršku. Srp predstavlja simbol seljaštva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here