Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo T

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo T

819
0
Tasmanija

POJMOVI NA SLOVO T – Zanimljiva geografija nekada vrlo popularna igra, interesantna svim generacijama istovremeno može biti veoma zabavna i edukativna. Ako želite da na jedan zanimljiv način utrošiti svoje vreme, evo prilike. Kroz ovaj tekst upoznajte svet iz jednog malo drugačijeg, zanimljivijeg ugla. U tekstu koji sledi dati su primeri geografskih pojmova na slovo T i to u svim važnijim kategorijama koje sadrži ova igra.

Kategorije koje su obuhvaćene ovom igrom su: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo T: Tasmanija

Tasmanija je mala australijska ostrvska država. Najmanja je od šest država u Australiji i po površini ali i po broju stanovnika, približno 500.000. Ime je dobila po holandskom moreplovcu Abelu Tasmanu koji je 1642. godine otkrio ovo ostrvo. Tasmanija je najplodnija država Australije, njena najviša planina je Osa (1.617m).

Veliki deo Tasmanije je još uvek gusto pošumlјen, sa jugozapadnim nacionalnim parkom i susednim područjima u kojima se nalaze neke od poslednjih umerenih kišnih šuma na južnoj hemisferi. Gotovo jedna četvrtina ostrva je pod zaštitom (UNESCO) dok je 37% ostrva nacionalni park.

Tasmanija je poznata kao stanište Tasmanijskog đavola jedinog živog predstavnika roda Sarcophilus, inače najvećeg torbara mesoždera na svetu.

Grad na slovo T: Temišvar

Temišvar (Timișoara) je  po veličini treći najveći grad u Rumuniji, smešten je na obalama reke Begej, najveći je grad Banata i sedište okruga Tamiš. Grad je dobio ime po reci Tamiš, koja je kroz istoriju isprepletena sa rekom Begej prolazila kroz ovaj grad. Izgradnjom kanala, tokovi Tamiša i Begeja dobili su drugačije pravce. Tamiš je odveden van grada, dok su obale Begeja uređene i pretvorene u najlepše gradsko šetalište. Temišvar je poznat kao kulturni, obrazovni i trgovinski centar.

Reka Begej - Temišvar

Selo na slovo T: Tršić

Selo Tršić se nalazi 9 kilometra jugoistočno od Loznice. Ovo selo je verovatno i najpoznatije selo u Srbiji, u njemu se 7. februara 1787 godine rodio najveći reformator srpskog jezika i jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, Vuk Stefanović Karadžić. Rodno selo Vuka Karadžića poznato je i po Manastiru Tronoša koji se nalazi u selu Korenita, u neposrednoj blizini Tršića. Vuk je učio školu u ovom manastiru 1797 godine.

Tršić je danas najposećenija ruralna sredina u Srbiji. Memorijalni kompleks koji je izgrađen u ovom selu čuva uspomenu na Vuka i njegovo delo. Spomen kuća Vuka Stefanovića Karadžića i čitav prostor oko nje (manastir Tronoša i šire okruženje), zajedno čine celinu kulturnih i prirodnih vrednosti materijalnog i nematerijalnog nasleđa, koja je uredbom Vlada Srbije  proglašena zaštićenim područjem izuzetnog značaja jula 2019. godine.

Planina na slovo T: Tara

Tara je pitoma planina na zapadu Srbije. Prepoznatljiva je po svojim blagim padinama, širokim livadama, listopadno i zimzelenim šumama. Kao takva predstavlja raj za zaljubljenike u prirodu. Najviši vrh planine Tare zove se Kozji rid i visok je 1591 metar. Vidikovci na Tari posebno su zanimljivi jer se sa njih pruža veličanstven pogled naDrinu i na jezera Zaovine i Perućac.

Od 13.jula 1981 godine Tara je proglašena od strane Narodne skupštine SR Srbije za Nacinalni park i obuhvata površinu od 24.991,82 hektara.

Reka na slovo T: Tigar

Reka Tigar izvire u Tavorskim planinama istočne Turske, teče na jugoistok i sastaje se sa Eufratom i formira Šat-el-Arab koji se dalje uliva u Persijski zaliv. Eufrat i Tigar okružuju prostor poznat kao Mesopotamija, što na na starogrčkom znači Međurečje. Mesopotamija je poznata kao kolevka civilizacije.

Reka Tigar dugačka je negde oko 1.900 km. Bogata je pritokama, od kojih su najveće Dijala i Gornji i Donji Zab. Mnogi značajni gradovi nalaze se na oblama Tigra, a među njima i glavni grad Iraka, Bagdad.

Životinja na slovo T: Tigar

Tigar je najkrupnija i najsnažnija velika mačka, noćni lovac. Prepoznatlјiv je po tamnim vertikalnim prugama na crvenkasto-narandžastom krznu. Lovi životinje manje od sebe, kao što su jeleni i divlje svinje. Najpoznatija podvrsta tigrova je Bengalski tigar i on sačinjava približno 80% od ukupne populacije tigrova. Retko napada čoveka, mada nije retkost da tigrovi postanu ljudožderi. Tigrovi spadaju u ugrožene vrste, a većina svetske populacije danas živi u zatočeništvu. Koliko je stanje alarmantno govori činjenica da u svetu ne živi više od 7.000 tigrova.

Biljka na slovo T: Trešnja

Trešnja je listopadna drvenasta biljka, u našem kraju omiljena voćna poslastica. Retko se može naći u prirodi, kultivisana je i kao takva veoma značajna voćna vrsta. Za trešnju se zna još iz praistorije, bila je pripitomlјena i tadašnji lјudi su rado koristili njene plodove. Postoje indicije da su prve trešnje gajene na teritoriji Male Azije i Grčke. Plod trešnje je veoma cenjen, zbog ukusa i arome, ali i zbog lekovitih svostava. Koliko je ova voćka cenjena govori i podatak da je proizvodnja slatkih trešanja u 2014 bila 2,3 miliona tona.

Predmet na slovo T: Testera

Testera predstavlja vrstu alata za sečenje materijala poput drveta, plastike, kamena i mnogih drugih tvrdih materijala. Osnovni deo testere je metal sa oštrim zupcima. Zavisno od namene, menja se i veličina zubaca. Postoje ručne i motorne testere. Ne zna se zasigurno, ali naučnici veruju kako je testera jedan od prvih izuma čovečanstva odmah posle koplja, luka i strele.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here