Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo V

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo V

6547
0
Vatikan najmanja država na svetu

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i par korisnih informacija o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: Država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka, predmet.

Država na slovo V – Vatikan

Vatikan je najmanja država na svetu, kako po površini (ukupne površine 0,44 km2) tako i po broju stanovnika (826 stanovnika). Predstavlja  enklavu okruženu gradom Rimom u Italiji. Vatikan je sedište pape i teritorija Svete Stolice, središnje vlasti Rimokatoličke crkve. Godišnje ovu mini-državu obiđe preko 5 milionа posetilаcа, što je čini nаjposećenijim mestom po glаvi stаnovnikа u svetu.

Grad na slovo V – Višegrad

Višegrad je grad koji se nalazi u istočnom delu Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine, na reci Drini. Poznat je, pre svega, po 500 godina starom kamenom mostu sa 11 lukova širokog raspona, koga je podigao Mehmed-paša Sokolović. Višegrad je takođe poznat i kao mesto gde je naš nobelovac Ivo Andrić odrastao i stasao u vrsnog književnika. Njemu u čast podignut je Andrićgrad, koji predstavlja turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks. Smešten je na poluostrvu između reka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije.

Selo na slovo V – Vrlane

Vrlane je malo selo u Srbiji, u Pomoravskom okrugu, u opštini Svilajnac. Postoji nekoliko verzija o tome kako je nastao naziv sela Vrlane. Po predanju, ime je dobilo jer je tu Marko Kralјević vrlјio (bacio) veliki kamen, za koji Vrlanci navodno znaju i gde se nalazi. Postoje i priče kako se ispod Vrlana nalaze podrumi sa blagom kneza Lazara.

Planina na slovo V – Vidojevica

Vidojevica je planina u jugoistočnom delu Srbije, u blizini Prokuplјa. Njen najviš vrh je Bandera, visok 1.155 metara. Na njemu je smeštena najsavremenija opservatorija, koja pripada Astronomskoj  opservatoriji Beograd. Tu se nalazi najsavremeniji teleskop, jedan od najvećih u jugostočnoj Evropi.

Reka na slovo V – Volga

Reka Volga je najduža reka Evrope, dugačka 3.534 km. Protiče kroz Rusiju. U Volgu se direktno uliva oko 200 reka, a čitav sliv ima preko 150.000 reka, rečica, potoka idrugih vodo-tokova.Volga izvire u Valdajskom gorju, a uliva se u Kaspijsko more.

Životinja na slovo V – Vilin konjic

Vilin konjic je mali nežni insekt ali izuzetan akrobata u vazduhu. Tokom celog dana je u pokretu iznad reka ili bara ili među biljem na obali. Leti u svim pravcima, brzinom munje, poleće i sleće i u trenu menja putanju i pravac kretanja. U stanju je da leti brzinom i do 50 km na sat, a da se pritom nikad ne sudari ni sa jednom granom ili listom. Vilin konjic takođe ima izuzetno dobro razvijeno čulo vida. Njegove oči su pokretljive i imaju veliko vidno polje. Jedno oko mu se sastoji od 20.000 malih okaca.

Biljka na slovo V – Verbena

Biljka Verbena pravi je dar prirode, to je zeljasta biljka koja može da izraste od 30 do 70 cm u visinu. Raste pored puteva i jaraka a spada u lekovite biljke. Čaj od verbene odličnan je prirodni sedativ koji smiruje nerve, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma  i pročišćava krv. Verbena je takođe dobra i za lečenje nesanice. Prema drevnim legendama, ova lekovita i ukrasna biljka je otrovna za vampire.

Predmet na slovo V – Veo

Komad prozirne tkanine kojom žene pokrivaju lice ili ga nose u znak žalosti. Kod nas je običaj da mlade na obredima venčanja belim velom prekrivaju svoje lice. Ovaj običaj nastao je u staroj Grčkoj, gde su velovi koje su mlade nosile pokrivali lice, pa dalje preko glave sve do stopala. Prekrivanje lica je predstavljalo njenu nevinost i čednost devojke koja se udaje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here