Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Z

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Z

7787
0
viktorijini vodopadi

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi na slovo Z po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo Z – Zimbabve

Država Zimbabve nalazi se u južnom delu Afričkog kontinenta. Najveće reke o ovoj afričkoj državi su Zambezi, Limpopo i Save. U Zimbabveu se nalaze čuveni Viktorijini vodopadi. Zimbabve ima stepen pismenosti od  90% (podazak iz 2000-te godine), najviši u Africi. U Zimbabveu postoji mala zajednica Jugoslovena (koji vode poreklo iz bivših jugoslovenskih republika).

Grad na slovo Z – Zrenjanin

Grad Zrenjanin se nalazi u Vojvodini u Republici Srbiji. Jedan je od industrijski najrazvijenijih gradova u Banatu ali i u celoj Srbiji. 2007. godine Zrenjanin je proglašen Gradom budućnosti, a 2008. ga je Svetska banka rangirala na prvo mesto u konkurenciji svih gradova u Srbiji u pogledu ukupno organizovanog poslovnog ambijenta.

Selo na slovo Z – Zajača

Zajača je selo u blizini grada Loznice u Mačvanskom okrugu. Prema podacima iz popisa koji je sproveden 2011. U ovom selu živi 582 stanovnika. Selo Zajača poznata je po rudnku antimona i olova koji je otvoren davne 1877. godine kao i po topionici olova.

Planina na slovo Z – Zelengora

Zelengora je planina u BiH. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Najveći vrh Zelengore je Bregoč 2,014 m. Bogata je brojnim izvorištima bistre, pitke i hladne vode, potocima i rekama. Specifična je i po tome što se vode, koje teku sa Zelengore slivaju, rekama Neretvom, Sutjeskom, Govzom, Hrčavkom, Jabušnicom i Drinom prema dva mora – Jadranskom i Crnom.

Reka na slovo Z – Zapadna Morava

Zapadna Morava je reka u centralnoj Srbiji (308km), zajedno sa Južnom Moravom obrazuje Veliku Moravu. Zapadna Morava nastaje u polju Tašti, od Golijske Moravice i Đetinje, u nju se ukupno uliva 85 pritoka. Zapadna Morava ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije. Najveće hidroelektrane na Zapadnoj Moravi su Ovčar i Međuvršje.

Životinja na slovo Z – Zeba

Zebe žive u velikim jatima, hrane se insektima i semenkama po drveću i tlu. Tokom sušnih perioda ove ptice čekaju na kišu da bi se parile. Na niskom drveću i žbunju prave kupolasta gnezda u koja ženka polaže četiri do šest jaja.

Biljka na slovo Z – Zdravac

Zdravac je veoma lekovita višegodišnja biljka što se može zaključiti i iz imena koje nosi. Kod nas je poznat po tome što se već vekovima ubacuje u vodu koja služi za tradicionalno jutarnje umivanje na Đurđevdan. Ovim ritualom se po verovanju osigurava dobro zdravlje tokom cele godine. Raste kao samonikla biljka, a najčešće u šumskim predelima.

Predmet na slovo Z – Zihernadla

Zihernadla je pribor široke namene sličan spajalici, rajsnadli i igli za kravatu. Prostog je mehanizma, a koristi se za spajanje nepovezanih materijala.  Slični alati korišćeni su još u antičkoj Grčkoj. Najčešće je upotrebljavaju kako bi se povezali delovi tkanine ili odeće, sukanja, pantalona, ili kao zamena za dugmad i rajsferšluse. Svojevremeno je bila široko rasprostranjena kao pribor sa pričvršćivanje pelena. Upotrebljava se i kao amajlija.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here