Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Ž

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Ž

14759
0
žirafa

Naučite nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo kroz igru zanimljiva geografija. U nastavku teksta navedeni su pojmovi na slovo Ž po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo Ž – Ne postoji

Nažalost ovo polje ostaje prazno, jer država na slovo ž ne postoji.

Grad na slovo Ž – Ženeva

Ženeva  je drugi po veličini grad u Švajcarskoj. Odlikuje se veoma jakim životnim standardom, a po nekim analzama drugi grad je na svetu po kvalitetu života. Bez obzira što se Ženeva nalazi u Alpima, nije tipičan planinski grad, jer je 90 % njene površine potpuno ravno. Od ukupnog broja stanovnika u Ženevi, samo je 30 % „pravih“ Švajcaraca, ostali su došli i odlučili da ostanu.

Selo na slovo Ž – Živkovo

Živkovo je selo u blizini grada Leskovca u Jablaničkom okrugu. U prošlosti je čitav ovaj kraj bio obrastao šumom, pa je bilo čak i stabala starih po nekoliko vekova.

Planina na slovo Ž – Željin

Planina Željin se nalazi u centralnoj Srbiji između donjeg Ibra, Kopaonika, i Goča. Najviši vrh nalazi se na 1.785 metara nadmorske visine. U  Željinu se  u prošlosti vadila olovna ruda. Obiluje radioaktivnim mineralni izvorima a ima i bogat šumski prekrivač. Najpoznatiji je termalni mineralni izvor u Jošaničkoj banji čija se temperatura vode kreće od 48° do 80 °C.

Reka na slovo Ž – Žepa

Reka Žepa duga je oko 12 km. Uliva se u reku Drinu čija je leva pritoka.Na reci  postoje dva mosta koja potiču iz Osmanske vladavine, a jedan od njih smešten je na privremeni popis nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U 16. veku vezir Jusuf podigao je tada graciozni most na reci Žepi, koji je vekovima bio ponos meštana ovog kraja Bosne, no danas nagrižen zubom vremena, kameni most odavno nije turistička atrakcija.

Životinja na slovo Ž – Žirafa

Žirafa je najviša kopnena životinja, a u isto vreme i životinja sa najdužim vratom. Živi samo u savanama Afrike, krećući se u manjim grupama u potrazi za hranom.  Visina žirafe je ono što zadivljuje, preko 6 metara. Žirafa ima veoma dobar vid i može da primeti i najmanji pokret na udaljenosti i do 3 kilometra. Smatra se da je žirafa jedini preživeli predstavnik visokih životinja koje su u prošlosti bile znatno zastupljenije na Zemlji.

Biljka na slovo Ž – Žalfija

Žalfija ili kadulja je višegodišnja razgranata biljka iz familije usnatica. Cela biljka je vrlo aromatična, mirišljavih cvetova i listova, jak je antioksidans, smiruje upalu ždrela i respiratorne infekcije. Žalfija je pokazala svoja lekovita dejstva u ublažavanju Alchajmerove bolesti kao i poboljšanje memorije kod svih uzrasta. Zbog svojih lekovitih svojstava preporuka je žalfiju više zastupiti u ishrani kao začinsku biljku.

Predmet na slovo Ž – Žilet

Žilet je nožić za brijanje, dobio je ime po svom pronalazaču Gillete.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here