Početna Škola Edukativne igre Zanimljive igre za decu u kući: eksperimenti za decu

Zanimljive igre za decu u kući: eksperimenti za decu

2175
0

Predstoje nam hladni zimski dani kada nije moguće da naši mališani provode mnogo vremena napolju. Pomislivši o ovom, većina roditelja brine kako da organizuje dečje aktivnosti i kako da im kvalitetno ispuni vreme. Od prvih početaka osvajanja samostalnosti, deca ispoljavaju zapanjujuću želju da otkriju svet oko sebe. Svako dete je istinski neumorno, radoznalo. Zato roditelji imaju zadatak da osmisle igre koje će na odgovarajući način zadovoljiti detetovu potrebu za saznanjima, pri čemu će se ono zabaviti i naučiti nešto korisno.

Igra u kući za dete od 3 do 5 godina „Mali istraživači“

Jedna od igara koja se savršeno rešenje da se konstruktivno ispuni vreme zove se „Mali istraživači“. Ovo je jednostvna igra koju mališani obožavaju, a namenjena je pre svega uzrastu od 3 do 5 godina. Igra „Mali istraživači“ pruža detetu priliku da se na zabavan način upozna sa osnovnim zakonima fizike i hemije i da samosalno zakučuje na osnovu malih eksperimenata koje ćete zajedno, vi i vaše dete sprovesti u kući.

Šta je potrebno za igru

Uzmite deo sobe koji možete u dogovoru sa mališanom da improvizujete i to osmislite kućnu laboratoriju. Objasnite detetu da je to vaš kutak u kojem ćete da sprovodite zajedničke eksperimente.

Maleni radoznalci uglavnom rado prihvataju ovu igru. Za eksperimente možete koristiti vodu, svetlost, toplotu, eliktricitet i sl.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Eksperimenti sa vodom za decu

Voda je savršen materijal za igru „Mali istraživači“, zbog svog svojstva da menja sagregatno stanje na različitim temperaturama.

Eksperiment sa vodom br. 1

Možete , na primer, da u vašu laboratoriju unesete kocku leda ili grudvu snega i da zapitate dete šta očekuje da će se desiti sa ledom, odnosno snegom. Detetovi odgovori biće duhoviti i interesantni, pa bi valjalo i zapisivati ih, čisto da se nekada, kada dete poraste, podsetite i nasmejete.

Sledeći korak nakon što ste  led (sneg) uneli u laboratoriju predstavlja posmatranje kako se se topi i merenje vremena te reakcije. Zatim pomognite detetu da izvede zaključak o ishodu eksperimenta. Možete uzeti dve pune čaše, jednu sa hladnom, a drugu sa toplom vodom. Pustite dete da dodirne obe čaše. Potom ga upitajte u kojoj čaši će se led brže istopiti i zabeležite odgovore.

Ukoliko dete ispolji želju da sazna nešto više o svojstvima vode, budite spremni za odgovore na njegova pitanja. Pri tom, možete se prisetiti svojih lekcija iz fizike i hemije.

Eksperiment sa vodom br. 2

U veći, providan sud sa vodom možete spuštati različite predmete uz prethodno pitanje detetu šta misli, koji će predmeti da potonu, koji ne. Ili da merite brzinu kojom neki predmet tonuti (plastična kašičica, kliker, grisina, plastična lutkica, mala gumena igračka i sl.). Nakon što ste odradili eksperiment, porazgovarajte sa vašim mališanom. Dobićete razne odgovore koji će biti potpuno originalni.

Ekpseriment sa vodom br. 3

Takođe, možete rastvoriti razne supstance u vodi, na primer šećer i so, i razmotriti zašto se neke supstance brže rastvaraju od drugih. Sipajte voćni sirup i jednu čašu sa vodom i promešajte, a u drugu sipajte sirup bez mešanja. Posmatrajte šta se dešava i podstaknite dete na zaključke.

Eksperimenti uz pomoć elektriciteta

Eksperiment sa elektricitetom br. 1

Verovatno vam je svima poznato šta će se desiti ako uzmete balon i protraljte ga u kosi pa prinesete staklu, ogledalu ili plafonu sobe. Izvedite ovo sa svojim mališanom i nakon što čujete njegovo mišljenje, objasnite mu šta se tu zapravo događa.

Eksperiment sa elektricitetom br. 2

Možete takođe da se igrate eliktricitetom tako što ćete iseckati list stare novine, pa potom uzeti češalj, provući kroz kosu i prineti papirićima. Obratite pažnju na detetove rekacije i odgovore, ali budite pripremljeni na dodatna pitanja o elektricitetu.

Eksperimenti sa svetlom i toplotom

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Igranje sa senkama

Takođe, možete se igrati i senkama praveći različite oblike. Ova igra je dobra i zato što se može sprovoditi i u kući i napolju. Detetova pitanja i zaključci će nakono ovih malih eksperimenata sigurno biti zanimljivi.

Eksperiment sa cvećem i svetlom

Uzmite dve vaze za cveće. Sipajte podjedaku količinu vode i stavite istu vrstu cveća u obe vaze. Jednu vazu stavite u orman, a drugu kraj prozora. Pratite šta se događa sa cvećem.

Eksperiment sa cvećem i toplotom

Isto možete učiniti i sa stavljanjem cveća u hradnu i toplu prostoriju. Na ovaj način, dete će veoma brzo shvatiti i doći do zaključka da nema života bez svetlosti i toplote.

Igranje sa prelamanjem i refleksijom svetlosti

Igrajte se sa prelamanje svetlosti kroz različite materijale, kao i sa refleksijom svetlosti uz pomoć ogledala.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here