Početna Škola Vežbe i zadaci Zanimljivi zadaci, mozgalice za decu sa odgovorima

Zanimljivi zadaci, mozgalice za decu sa odgovorima

11412
0
zagonetke za predškolce

Pred vama su nekoliko matematičkih zadataka (logičkih mozgalica) koji mogu služiti za razvoj inteligencije i logičkog razmišljanja kod dece. Nekoliko od navedenih zadataka bilo je objavljeno u časopisu za mlade „Mali kekec“.

1. zadatak – Rođendan

Tri devojčice, Maja, Ana i Rada, odlične su drugarice… One su se sastale na rođendanu jedne od njih. Najstarija devojčica je dva puta starija od Maje. Ana ima dve godine više od namlađe među njima. Sve tri zajedno imaju ukupno 18 godina, a proslavljale su rođendan najstarije među njima.

Pitanje: Koliko godina koja ima i čiji rođendan proslavljaju?

2. zadatak – Berači jabuka

Pera je ubrao tri puta više jabuka od Ace, a Rade osam kilograma. Jabuke su prodali po 50 dinara za kilogram i zaradili 1000 dinara.

Pitanje: Koliko su ukupno kilograma ubrali Pera, Aca i Rade, koliko Aca, a koliko Pera?

3. zadatak – Broj grana

Jedno drvo imalo je 10 debelih grana, a iz svake grane od njih račvale su se još po dve manje grane iz kojih su se ponovo račvale po dve manje grančice.

Pitanje: Koliko je ovo drvo imalo ukupno grana?

4. zadatak – Zlatni broševi

Jedan zlatar nabavio je odnekud 36 broševa. Kada je izlio prvih 6 pločica i napravio prvih šest, primetio je da mu ostane otpadaka toliko da može od njih da izlije još jedan broš. Sada je počeo da računa koliko će ukupno broševa da napravi od tih 36 pločica zlata? Vi mu pomozite ali ne brzajte. Mnogi će da odgovore 42, ali to nije tačan odgovor.

5. zadatak – Kolika je bila torta

Deset drugara došlo je na Mišin rođendan, a Mišina mama je spremila tortu. Deca su počela da se slade i svu su je smazali. Prva tri drugara, pojela su po dva parčeta torte. Četvrti je pojeo komad manje od drugog, a peti čak četiri komada torte! Šesti je pojeo dva parčeta torte više od četvrtog, a sedmi i osmi, zajedno smazali su dva komada više nego što su ih pojela prva trojica. Deveti i deseti, bili su skromni – samo po jedan komad.

Pitanje: Kad znamo da je Miša skromno pojeo samo jedan komad torte i da je svaki komad imao tačno 100 grama – koliko je bila teška cela torta?

6. zadatak – Miš i mačka

Mačka je spazila miša koji je od rupe udaljen svega 20 koraka. Mačka je udaljena od miša 5 skokova. Dok jedanput mačka skoči, miš učini 3 koraka, ali je jedan mačji skok velik kao 10 miševih koraka.

Pitanje: Da li će mačka uhvatiti miša?

Odgovori:

  1. Maja ima četiri, Ana šest, a Rada, čiji su rođendan proslavljale je najstarija – osam godina;
  2. Ukupno su ubrali i prodali 20 kilograma jabuka. Pera je ubrao devet, Aca tri, a za Rada već znate on je ubrao osam kilograma;
  3. Četrdeset;
  4. Odgovor je 43;
  5. Torta je bila teška 2,5 kilograma;
  6. Miš će umaći mački za jedan korak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here