Početna U svetu knjiga Poučne priče Zanimlјivosti o vilinskom konjicu i POKLON POUČNA PRIČA

Zanimlјivosti o vilinskom konjicu i POKLON POUČNA PRIČA

604
0
vilinski konjic
foto: pixabay.com

Zanimlјivosti o vilinskom konjicu

Kakav lepotan! Liči na mali šareni avion koji kruži iznad vode. Telo mu je vitko i graciozno obojeno plavom, žutom, crvenom ili narandžastom bojom. Dva para snažnih krila mu pomažu da leti brzo i dugo. Može leteti nekoliko sati bez predaha. U stanju je da leti brzinom i do 50 km na sat, a da se pritom nikad ne sudari ni sa jednom granom ili listom. Ima 6 nogu na kojima su oštre bodlјe pomoću kojih se pridržava za tanke grane. Bez obzira na to što vilinski konjić ima noge, on ne može da hoda.

Na glavi ima dva ogromna, složena oka. Složeno oko ima puno malih očiju koji mu pomažu da vidi na sve strane (čak i iza glave). Jedno oko mu se sastoji od 20.000 malih okaca.

Gladni vilinski konjic krstari nebom u potrazi za hranom. Čim opazi ukusan zalogaj, obrušava se i hvata svoj plen. Hrani se malim insektima (mušicama i komarcima) koje hvata u letu. Veoma je proždrlјiv.

Najmanji vilinski konjic je veličine tvog nokta, a najveći bi ti prekrio čitavo lice.

Poreklo imena „vilinski konjic“ se verovatno vezuje za vodene vile jer se ovaj lepotan najčešće može videti u blizini vode.

Sve u svemu vilinski konjić je svakako zanimljiva životinja.

Zašto voli vodu?

Ženka polaže jaja u vodu. Iz njih će izaći larve koje žive u vodi. Larve su proždrlјive, a uglavnom se hrane malim zglavkarima i punoglavcima. Kada dođe vreme da se preobraze u odrasli oblik, larva se popne uz neku stablјiku ili trsku. Kada na leđima larve pukne kožica izaći će lepotan – vilin konjic

Vilin konjic – Radomir Putniković

Jednog letnjeg dana, posle kiše, izađe vilin konjic na obalu reke da se prošeta. Za ovu priliku ogrnuo se ogrtačem koji mu je pauk izatkao od najfinije paučine.

„Nebeska duga se završava u skutovima mog ogrtača“, reče vilin konjic ogledajući se u reci s vrha jednog  kamena. „Kad me žaba  vidi u novom ogrtaču“, nastavi malo kasnije, „ispričaće to muvama i vrapcima, a oni će to preneti osama i komarcima. Svi će govoriti o mom pristalom otmenom izgledu.“

Doletevši do vodenog lјilјana, vilin konjic se pope na njegov vrh. Tu stade na jednu nogu i namesti se tako da ga žaba što bolјe vidi. I baš kada je raširio ogrtač da u njega uhvati što više sunčevog sjaja, iz reke iskoči štuka i zgrabi kicoša za skut. „Gledajući kako štuka odvlači vilinog konjica na dno reke, ptica vodomar, koja je na obali učila svoju decu kako da love ribu, reče: „Videli ste šta se dogodilo vilinom konjicu. Ovako prolaze oni koji imaju više sjaja u odeći nego u glavi“.

Naravoučenije: Onaj ko više misli na to kako izgleda nego na ono šta radi, napravi grešku kad se tome najmanje nada.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here