Početna Zabava Radoznalac Zanimljivosti za decu o svetu koji nas okružuje

Zanimljivosti za decu o svetu koji nas okružuje

5030
0
krastavac
foto: pixabay.com

Deca su uvek puna pitanja, na koja je iskreno rečeno ponekad teško odgovoriti. Za male radoznalce pripremili smo 10 zanimljivosti o svetu koji nas okružuje.

Da li je krastavac stvarno biljka koja u sebi ne sadrži nijedan vitamin?

Krastavac je bio poznat u Indiji još pre 3000 godina p.n.e. Grci i Rimljani su ga raznosili po Evropi odakle je prenet u Ameriku. Pripada porodici bundeva. Hranljiva vrednost krastavca je vrlo mala, uglavnom šećer, belančevine i mineralne soli. Sadržaj vitamina je vrlo nizak, gotovo zanemarljiv.

Šta je mrtvo more?

Mrtvo more je jezero. Laži na granici Izraela i Jordana 369 metara ispod morske površine. Voda u njemu je dvostruko slanija od morske vode. Ribe ne mogu živeti u njemu, a plivači ne mogu potonuti u njegovoj vodi.

Čemu služe suze?

Oči kao naročito osetljiv deo tela zaštićene su suzama koje spiraju mikrobe. Suze sadrže enzim nazvan lizozom, koji ubija bakterije.

Šta su kastanjete?

Kastanjete su španski narodni instrument koji se sastoji iz dva dela u obliku školjke. Pomeranjem prstiju ovi delovi se međusobno sudaraju stvarajući zvuk.

Po čemu su roboti dobili ime?

Na češkom „robota“ znači: težak rad. Naime, roboti su izmišljeni da obavljaju one poslove koji su ljudima mrski i dosadni. Danas roboti imaju i „veštačku inteligenciju“, i u stanju su da izvode i najsloženije operacije.

Zašto Mona Liza nema obrve?

U doba renesanse žene u Italiji su strogo pratile modu. U to vreme je bilo moderno brijanje obrva. Zato Leonardova Mona Liza nema obrve.

Koje je najčešće ime na svetu?

Stastistika kaže da je najčešće ime na svetu Muhamed.

Koje je najhladnije mesto na zemlji?

Najhladnije mesto na zemlji je Antartik, sa temperaturom koja se spušta čak do 78 stepeni ispod nule!

foto: pixabay.com

Šta simbolizuje ruža?

Ruža je kraljica cveća a sa sobom nosi raznorazne poruke. Bela ruža je simbol nevinosti i čistote. Crvena je simbol, želje, ljubavi i strasti. Po grčkoj legendi ruža je bila bele boje, ali kada je Afrodita oplakivala smrtno ranjenog Adonisa, ubola se na trn ruže i njena krv je obojila ružu u crveno.

Šta je gvaš?

Slikanje vodenom bojom može biti akvarel i gvaš. Gvaš se razlikuje od akvarela po tome što boje nisu providne i moguće ih je naneti jednu na drugu. To je pokrivna vodena boja koja se dobija dodavanjem bele lepljive boje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here