Početna Škola U školi Zašto deca uglavnom vole učenje stranih jezika?

Zašto deca uglavnom vole učenje stranih jezika?

797
0

Učenje stranih jezika je samo po sebi veoma inspirativno i zanimljivo. Ipak, neka deca jednostavno nemaju afinitet prema tome, dok druga usvajaju strane jezike sa lakoćom. Dokazano je da deca lakše i brže usvajaju strani jezik nego odrasli. Razlog tome je što deca u najranijem uzrastu upijaju nova znanja poput sunđera.

Prvi susret sa stranim jezicima

Prvi susret sa stranim jezicima deca imaju već u najranijem uzrastu, sa svega nekoliko meseci, kada na poklon dobiju neku od interaktivnih igračaka koje “pričaju” i “izgovaraju” reči na stranom jeziku. Najčešće je to engleski jezik, sa kojim se dete susreće vrlo rano. Čak i ako ne razume strane reči, one su ispisane na kutijama za igračke, pa će ih dete svakako primetiti i prepoznati, čak i onda kada ne zna šta znače.

Crtaći i igračke su veliki podsticaj za učenje stranih jezika

Drugi razlog zbog kojeg deca vole strane jezike, najčešće engleski, jeste to što je on prisutan u većini crtanih filmova, igrica i klipova. Današnja deca sa razvojem tehnologije imaju mnogo više mogućnosti za gledanje stranih crtanih filmova, igranja video-igara i gledanje klipova na stranom jeziku. 

Za razliku od dece koja pre 20 li 30 godina nisu imala toliko kontakta sa video-sadržajima na stranom jeziku, koji je adaptiran za dečiji uzrast, današnja deca veoma rano i veoma lako usvajaju prve strane reči. Nije retkost da prve reči koje izgovore budu na engleskom, što je posledica ranog susreta sa crtanim filmovima i igračkama koje imaju natpise ili uputstva na ovom jeziku. Na taj način deca imitiraju, oponašaju engleski jezik i dožiljavaju ga kao nešto što im je veoma blisko.

Deca engleski jezik, kao i sve druge strane jezike, povezuju sa zabavom i crtaćima, pa im je mnogo lakše da prihvate učenje stranih jezika u školi. Kako bi vaše dete brzo i efikasno usvojilo drugi jezik,  možete ga već sa navršenih nekoliko godina poslati na kurs. U Gugl pretraživaču možete ukucati neke od sledećih pojmova: “škola stranih jezika Beograd”, “škola engleskog jezika”, “kurs stranih jezika za decu” i sl. i potražiti na internetu adekvatnu školu.

Tehnološki napredak je bitan faktor za ranije usvajanje stranih jezika

Budući da deca danas veoma rano i vrlo vešto počinju da koriste i razumeju nove tehnologije, strani jezik doživljavaju kao nešto potpuno prirodno. Takođe, ranije su deca učila strani jezik tek u višim razredima osnovne škole, a danas postoje specijalizovane školice engleskog čak i za najmlađi uzrast.  Kada dete sa radošću prihvati učenje novog jezika, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da ga od malih nogu upišete u neku od škola stranih jezika ili kurseva u vrtiću. Internet portali sadrže ocene i komentare, i mogu vam biti od velike pomoći pri izboru.

Interakcija sa drugarima pomaže pri učenju stranih jezika

Budući da postoji veliki broj benefita koje pruža učenje i znanje stranih jezika, ova odluka će vam se višestruko isplatiti. Ovde mislimo pre svega na razvoj kognitivnih i socijalnih veština.

U  samom procesu učenja jezika vaše dete ostvaruje veću interakciju sa drugima, kako sa vršnjacima, tako i sa decom starijeg uzrasta, druge nacionalne pripadnosti i sl. Vaše dete će biti veoma srećno kada upozna nove drugare na letovanju ili na ekskurziji koji pričaju na stranom jeziku, jer će moći da se sporazume sa njima i da proširi svoj krug prijatelja, da upozna razne druge kulture i običaje i poboljša svoju komunikaciju na stranom jeziku.  Deca najščešće upisuju i uče engleski jezik, ali ima i one koja se  zbog kontakta sa rođacima i prijateljima iz drugih zemalja opredeljuju za druge strane jezike, kao što su nemački, francuski, španski itd.

Učenje stranih jezika doprinosi i razvoju drugih veština

Osim što deca prirodno imaju afinitet prema stranom jeziku, učenje stranih jezika je važno i veoma korisno za njihov razvoj, kako mentalni tako i socijalni. Istraživanja su pokazala da deca koja su uspešno savladala dva ili više jezika, mnogo lakše rešavaju teške zadatke u budućnosti i kasnijem uzrastu.

Učenjem stranog jezika, deca razvijaju osećaj empatije, što znači da bolje razumeju drugu decu koja dolaze iz različtih govornih područja, odnosno decu druge vere, boje kože ili nacionalnosti.

Kada vaše dete u ranijem uzrastu dobro savlada strani jezik, to će mu kasnije tokom školovanja ostaviti puno mogućnosti da napreduje, kako kroz posao, tako i kroz druga iskustva.

Svi ovi benefiti i dobre strane učenja stranog jezika trebalo bi da vas navedu na to  da što pre pronađete adekvatnu školu stranih jezika za svoje dete. Usavršavanjem jednog stranog jezika vaše dete će imati mnogo više opcija kada je budući razvoj karijere u pitanju. Takođe, dokazano je i da će im, kada nauče jedan strani jezik, učenje novog biti znatno olakšano.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here