Početna Vesti Obaveštenja Zbog nadoknade časova verovatno skraćen zimski raspust

Zbog nadoknade časova verovatno skraćen zimski raspust

1972
0
zimski raspust

Škole odlučiju da li će se nadoknada časova realizovati skraćenjem zimskog raspusta ili kroz radne subote.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zatražilo od svih osnovnih i srednjih škola da u najkraćem roku donesu odluku o nadoknadi nastavnih dana i časova nerealizovanih zbog odluke Ministarstva o odlaganju početka nastave, kao i odluka opštinskih organa i odluka koje su donele pojedine škola o odlaganju početka nastave zbog velikih vremenskih neprilika ili njihovih posledica. Škole imaju obavezu da plan nadoknade dostave nadležnoj školskoj upravi na saglasnost a najkasnije do 24. januara 2017. godine.

Predlog Ministarstva je da se nadoknada realizuje skraćenjem trajanja zimskog raspusta, ukoliko za to ne postoje druge ograničavajuće  okolnosti (problemi sa grejanjem i drugim instalacijama, problemi sa prevozom učenika i nastavnika i td.).

Prva opcija nastava od 9. februara

Prva mogućnost je da nastava u drugom polugodištu počne dva radna dana ranije u četvrtak 9. februara 2017. godine, umesto u ponedelјak 13. februara 2017. godine, a da se ostali nerealizovani nastavni dani nadoknade subotom.

Druga opcija produženje prvog polugodišta

Druga opcija je da se nastava prvog  polugodišta produži za dva radna dana 30. i 31. januara 2017. godine, a da drugo polugodište počne prema Kalendaru 13. februara 2017. godine, a ostali nerealizovani dani nadoknade subotom.

Treća opcija radne subote

Postoji i treća opcija,  nastavni dani se mogu nadoknaditi i samo subotom, tako što će se iskoristiti preostale subote u prvom polugodištu i/ili subote u drugom polugodištu.  Škole kojima predstavlјeni predlozi ne odgovaraju, u pripremi svog plana nadoknade treba da imaju u vidu ravnomerno opterećenje učenika u predstojećim mesecima i druge školske aktivnosti i obaveze, a pre svega probni završni ispit.

Da se podsetimo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je 4. januara tekuće godine da zbog epidemije gripa prvi deo zimskog raspusta  produži  za dva dana. Naknadno su i pojedine škole u čijim je opštinama raspisana vanredna situacija zbog vremenskih nepogoda donele odluke o dodatnom produženju raspusta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here