Početna Zdravlje Zdravlje dece Zdravlje dece kao večiti prioritet

Zdravlje dece kao večiti prioritet

339
0

Briga o zdravlju djece je obavezna i trebalo bi da je je uvek na prvo na listi prioriteta. Ali, avaj, problem očuvanja zdravlja vašeg mališana nije tako lako kao što se na prvi pogled čini. Naime, na zdravlje dece utiču mnogi faktori.

Osim navika u kući, tu su i okolina, zdrava hrana za decu i vremenski faktori. Roditelji bi trebalo unapred da razmišljaju o tome da kod svoje dece razviju zdrave kako bi se ona na vreme naviknula na zdrav život. U nastavku teksta su saveti koje možete primeniti kako biste svom čedu mogli da pomognete u održavanju zdravlja, te da se ne bi lako razboljevalo i optimalno razvijalo. 

Poslužite zdravu hranu za decu

Serviranje zdrave hrane za decu je važan korak u očuvanju njihovog zdravlja. Dakle, umesto da im dajete hranu koja je puna masti, šećera, sa previše kalorija, bolje je da za užinu kod kuće poslužite zdravu hranu i dopunite je recimo vitaminima koji se žvaću poput Forever Kids tableta.

Na taj način će se dete naviči da jede zdravu hranu, koja je mahom sveža i hranljiva. Pobrinite se da u jednom tanjiru bude raznovrsna zdrava hrana poput povrća, voća, mesa, ribe i orašastih plodova. Zanimljiva činjenica je i da zdrava hrana pozitivno utiče na ponašanje deteta. 

Preskoči, skoči, trči, uljuči… igraj se!

Čini se da je vreme za igru u današnje doba značajno smanjeno za decu. Ona sve više vremena provode u zatvorenom gledajući televiziju, sedeći ispred računara, krećući se samo od sobe do kuhinje.

Vreme je da se to promeni. Zato, igrajte se sa svojim detetom, učinite ga zabavnim, uključite ga u kućne aktivnosti poput kuvanja i čišćenja. Igra je važna za optimalno mentalno zdravlje, ali i fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje. Koristite sve što imate pri ruci: konopac, kartonsku kutiju, kredu, balončiće od sapunice, posteljinu, korpe za pranje veša, muziku…bilo šta! Igra podstiče kreativnost i maštu i daje njima (i vama) priliku da se zabrljate i budu dete! 

Ohrabrite decu da se aktivno kreću

Vaše dete možda može da provedei sate igrajući igrice ili gledajući crtane filmove na televiziji. Naravno, mnoga deca to vole. Ove navike mogu učiniti decu lenjim za kretanje i postati faktori rizika za razne bolesti. Roditelji bi trebalo da budu svesni da je fizička aktivnost veoma važna za zdravlje deteta.

Telesna aktivnost je jedno od ponašanja deteta koje se mora naučiti kako bi se održalo i poboljšalo zdravlje deteta. Pomozite svom detetu da bude aktivno, barem jedan sat svaki dan.

Ohrabrite ih na aktivnosti koje mogu da povećaju broj otkucaja srca i disanje, kao i da treniraju snagu mišića i kostiju. Vožnja bicikla, igranje badmintona, košarke mogu biti tako zabavni za njih. Naravno, uvek vodite računa o sigurnosti ovih aktivnosti. A ako se i desi da padnu i povrede kolene, posekotinu i poderotinu možete uvek da sanirate preparatima poput Aloe First sprejem. 

Poboljšajte imunološki sistem deteta

Bolest se može izbeći sve dok dete ima dobar imuni sistem. Povećati imunitet vašeg deteta znači poboljšati njegovo zdravlje. Pobrinite se da svojoj deci poslužite zdravu hranu, da dovoljno spavaju i polako ih navikavajte na redovno vežbanje.

Osiguravanje mentalnog zdravlja takođe je važno za poboljšanje imuniteta. Dakle, učinite sve što je u vašoj moći da deca ne bi bila pod preteranim stresom u životu kako u školi tako i kod kuće. Pobrinite se da imaju dovoljno vremena za igru i šalu sa ljudima koji su im najbliži. 

Budite neko na koga se mogu ugledati

Nije uvek lako naučiti dete da radi pravu stvar. Međutim, ona će uvek gledati na svoje roditelje ili staratelje kao na uzore. Najbolje što roditelj može da učini da poboljša zdravlje svog deteta je da živi zdrav i siguran život. Bilo da to znači da svakodnevno nosite kremu za sunčanje ili jedete puno voća i povrća, roditelji bi uvek trebalo da imaju na umu da ih mlade, pune ljubavi i upečatljive oči gledaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here