Početna Porodica Deca za decu Zdravlje je najbitnije, poručuju mališani iz OŠ „Stojan Novaković“ u Blacu

Zdravlje je najbitnije, poručuju mališani iz OŠ „Stojan Novaković“ u Blacu

168
0

U poslednje vreme kao da sve više postajemo svesni značaja zdrave ishrane, a posebno njene važnosti u periodu rasta i razvoja deteta. Moramo voditi računa čime se to hrane naša deca u njihovom najvažnijem životnom dobu. Kažemo najvažnijem, jer se u detinjstvu postavljaju temelji u svim životnim sferama pa i u zdravom načinu životu.

Danas se svuda u svetu obeležava dan zdrave hrane. Deca, roditelji, učitelji i nastavnici u Osnovnoj školi „Stojan Novaković“ u Blacu  su na veoma zanimljiv način obeležili ovaj dan. Naime u školi je održana veličanstvena manifestacija čiji je cilj bio promocija zdrave, organske hrane, sa više voća i povrća, a manje slatkiša i testenina. Veliki školski hol bukvalno je oživeo.

Učešće u ovoj sjajnoj manifestaciji uzeli su svi učenici u školi, a posebno su bili kreativni učenici nižih razreda i njihovi roditelji. Svako odeljenje u školi predstavilo je svoj sto zdrave hrane, a stučni žiri izabrao je pobednike u nekoliko kategorija. Biran je najlepše aranžiran sto, najlepša maska, sto sa najviše integralne hrane i sto sa najvećom posećenošću roditelja. Posebno je važno pohvaliti beskrajnu kreativnost i veliki trud mališana.

Pored ukusne i zdrave hrane, šarenila jesenjih darova, čitav doživljaj upotpunila je graja vesele i zadovoljne dečice, ponosne i srećne.

Učesnici ove manifestacije želeli su da prenesu jasnu poruku, da užinu od grickalica i slatkiša možemo zameniti voćem, a da nam glavni obrok bude kuvana i barena hrana. Brza hrana i gazirana pića moraju postati retkost i to je jedini put do zdravog odrastanja.

Zdravlje je najbitnije, poruka je jasna, kada sledeći put spremate užinu svojoj deci potrudite se da grickalice i gazirana pića zamenite nekim voćem.

Svetski dan zdrave

Svetski dan zdrave hrane se obeležava 16. oktobra. Ustanovljen je 1981. godine od strane Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu – FAO kao Svetski dan zdrave ishrane, a sa ciljem podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih.

Cilj obeležavanja ovog dana jeste i informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod  dece i mladih.

U nastavku evo jedne foto reportaže:

 

 

Prethodni članakRezultati literarnog konkursa u čast pesnika Rada Drainca
Sledeći članakPreko ćuprije do spomenika (putopis) – Esmir Zoletić, 14 godina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here