Početna Škola Zimski raspust produžen za osnovce i srednjoškolce

Zimski raspust produžen za osnovce i srednjoškolce

1701
0
Raspust

Kako je istakao ministar prosvete Mladen Šarčević, školski raspust na teritoriji cele Srbije biće produžen do petka 21.februara, a prvi radni dan će biti ponedeljak 24. februar. Ova odluka je doneta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstvom zdravlja.

Imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je donelo odluku da se zimski raspust produži u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. Drugo polugodište na teritoriji Srbije je trebalo da počne 18. februara, nakon proslave Dana državnosti.

Obustava rada u Vojvodini

U Vojvodini je nastava već obustavljena kako u školskim tako i u predškolskim ustanovama. Kako školski kalendar nije isti za područje Vojvodine i područje centralne Srbije, u Vojvodini je drugo polugodište počelo 15. januara. Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine doneta je Odluka o privremenoj obustavi rada u školskim i predškolskim ustanovama. Nastava u Vojvodini je obustavljena u periodu od 12. do 21. februara, radi zaštite zdravlja dece.

Čekaonice u Domovima zdravlja pogoduju širenju virusa

Kako neki mediji prenose iz Doma zdravlja apeluju na građane da uobičajene simptome i temperaturu pokušaju da leče u kućnim uslovima. Ukoliko temperatura ne spada ni nakon 2-3 dana tek onda da se obrate lekaru. S druge strane, roditelji iz najbolje namere ali i iz straha dovode decu već sa prvom temperaturom. Gužve koje se stvaraju u čekaonicama Domova zdravlja još više pogoduju širenju virusa.

Kako će se nadoknaditi časovi?

Bez obzira na produženje zimskog raspusta, časovi kako u Vojvodini tako i u centralnoj Srbiji će biti nadoknađeni. Ovog momenta se još uvek ne zna plan nadoknade, ali će sve škole na vreme dobiti dopis o tome. U ovom momentu je najbitnije da deca budu zdrava.

Sledeći školski raspust je u aprilu

Prema školskom kalendaru za 2019/2020.godinu, prolećni raspust počinje 11.aprila i trajaće do 20.aprila 2020.godine. Prvi radni dan je utorak 21. april.

Letnji raspust za učenike od 1. do 7. razreda počinje u sredu 17.juna 2020.godine. Učenici 8.razreda se raspuštaju 14 dana ranije, tako da je njima poslednji nastavni dan 2.jun.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here