Početna Kuhinjica Ishrana dece Značaj mlečnih proizvoda u ishrani dece

Značaj mlečnih proizvoda u ishrani dece

162
1

Poznato je da je deci za pravilan rast i razvoj neophodan unos dovoljne količine vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji doprinose zdravoj ishrani. Raznovrsna ishrana svakako podrazumeva i mlečne proizvode, potrebne svakom detetu za jačanje organizma.

Opšte je poznata činjenica da je majčino mleko ujedno i prva hrana bebe, ali ubrzo nakon perioda dojenja, nakon što dete napuni godinu, to obično postaju i mlečni proizvodi životinjskog porekla. Izbor kvalitetnih mlečnih proizvoda pomaže vam da vašem detetu obezbedite dovoljne količine zdravih sastojaka za bolji rast i razvoj.

U nastavku teksta možete saznati koji su sve benefiti unosa mleka i mlečnih proizvoda za vaše mališane.

Mlečni proizvodi su značajni za jačanje organizma

Mnoge naučne studije pokazale su da postoji manji rizik od usporenog rasta kod dece koja piju mleko u uzrastu od 6 meseci do 5 godina. U prilog tome govori činjenica da mleko sadrži proteine, kalcijum, kalijum, cink i vitamin A, značajne za rast i razvoj kod dece. 

Pomenuti hranljivi sastojci mogu se naći i u drugoj hrani, ali retko koja namirnica sadrži toliko značajnih elemenata na jednom mestu. Pored toga, mleko i mlečni proizvodu su poprilično pristupačni svima, ukusni su i uobičajeni u ishrani, te se i deca brzo navikavaju na njih. 

Postoje mnogobrojni benefiti redovnog i dovoljnog unosa mleka i mlečnih proizvoda za jačanje imunog sistema deteta.

foto: pixabay.com

Mleko sprečava razvoj određenih bolesti

Mleko i mlečni proizvodi značajni su u ishrani dece jer smanjuju mogućnost razvoja pojedinih zdravstvenih problema. Naime, dovoljna količina mleka pomaže u održavanju krvnog pritiska u granicama normale, a smanjuje šanse za razvoj određenih srčanih problema. 

Zdrave kosti i zubi

Kalcijum je jedan od glavnih sastojaka u mleku i svakako najbitniji za jačanje kostiju i zuba kod dece. Iz tog razloga su mlečni proizvodi neizbežni u ishrani mališana, ali se i odraslima savetuje da unosom dovoljne količine mleka održavaju svoje kosti jakim. Na taj način se smanjuje mogućnost za razvoj osteoporoze, stanje koje nastaje usled smanjene količine unosa vitamina D i kalcijuma.

Sjajna i glatka koža

Poznato je da se mleko može koristiti za održavanje kože glatkom i čistom. Osim toga, sadrži određene elemente koji pomažu da bude u dobrom stanju. Mlečna kiselina se koristi za piling kože, odnosno za uklanjanje starih ćelija kože. Enzimi u mleku zaduženi su za glatku kožu, dok aminokiseline služe za održavanje vlažnosti njenog površinskog sloja.

Proteini za jačanje mišića

Mleko sadrži dovoljnu količinu proteina značajnu sportistima za obnovu i razvoj mišića. Iz tog razloga je potrebno davati i deci mlečne proizvode, a njihovi mišići biće jači i brže će se odmarati. Ukoliko se organizam deteta efikasnije odmara, lakše ćete ga motivisati za nove fizičke aktivnosti koje su posebno značajne u fazi razvoja.

Smanjuje stres 

Vitamini i minerali u mleku deluju kao ublaživači stresa, a podižu energiju koja je deci potrebna tokom čitavog dana, najviše u fazi razvoja kada su posebno aktivni. Čaša toplog mleka pred spavanje smanjuje nervnu napetost i smiruje mišiće, pa na taj način omogućava deci miran san

Šta raditi ukoliko deca ne žele da piju mleko?

Deca mogu biti poprilično izbirljiva kada se radi o tome šta žele da jedu, a šta ne. U slučaju da vaše dete ne želi da pije mleko ili druge mlečne proizvode, postoji nekoliko trikova kako možete ovu zdravu namirnicu učiniti privlačnijom. 

Ukoliko dete izbegava pomenute namirnice, možete napraviti smuti od svežeg voća u kombinaciji sa mlekom ili jogurtom, te na taj način učiniti da ispijanje ovog zdravog napitka bude zabavnije. To je odlična kombinacija zdravih elemenata, zanimljivog izgleda i strukture, a deci će biti znatno interesantnije. Može se spakovati i kao dodatak za užinu umesto soka koji deca obično više preferiraju. 

Još jedna od mogućnosti je i pravljenje čokoladnog šejka sa mrvicama čokolade, banane i koštunjavog voća. Ovaj izblendovani miks će decu bolje motivisati za unosom zdravih namirnica, nego ispijanje obične šolje mleka ili jogurta. 

Koja je prava mera unosa mleka?

Kod tek rođene dece je potrebno pratiti njihov fizički razvoj i davati im mleko u skladu sa njihovom težinom. Takođe, savetuje se da pratite i ponašanje mališana prilikom hranjenja na samom početku njihovog razvoja. Ukoliko dete postane nemirno tokom obroka, to je znak da je sito.

Naravno, mleko u neograničenim količinama nije dobro, zato što može prouzrokovati anemiju, stanje u kojem dolazi do smanjenog broja krvih zrnaca u organizmu, što dovodi do mogućnosti ograničenog prenosa kiseonika do ćelija.

Najbolje je sačekati da dete napuni makar jednu godinu pre nego što odlučite da mu dajete industrijsko mleko, a nakon toga je potrebno ograničiti unos mleka na 500mL dnevno (dve šolje). Tek nakon devete godine života, povećava se granica unosa mleka na 3 šolje dnevno.

Zdrave namirnice su ključne za brz napredak i kvalitetan razvoj organizma. Uvideli smo koliko je mleko značajno u svakodnevnoj ishrani i kakvi su pozitivni efekti koje ostvaruje. U skladu sa tim, ne treba ni preterivati kada je u pitanju unos pomenute namirnice, zbog pojedinih negativnih efekata koje može imati. Pratite ponašanje svojih mališana, a ishranu prilagodite tako da odgovara njihovim potrebama. Motivišite dete da unosi zdrave namirnice i da razvije dobre navike od samog početka života.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here