Početna Porodica Saveti Kako najlakše naučiti matematiku?

Kako najlakše naučiti matematiku?

706
0

Imate problem sa fokusom i koncentracijom prilikom učenja matematike ili rešavanja komplikovanih zadataka? Tragate za jednostavnim načinima koji će vam pomoći da popravite svoje ocene? Pitate se kako najlakše naučiti matematiku? U narednim redovima potrudićemo se da odgovorimo na ovo večito pitanje. 

Komplikovani računi, obrasci, veliki brojevi, jednačine… Postoji zaista mnogo stvari zbog kojih je matematika prava noćna mora mnogih đaka širom sveta. Dok neki smatraju da je za rešavanje istih potreban urođeni talenat ili jednostavni „klik” u mozgu, drugi će vas ubeđivati da je sve samo puka vežba i naporan rad. Iako ne možemo odgovorno tvrditi ko je u pravu, jedno je sigurno – čitav proces zavisi samo od vas! 

Redovno pratite nastavu i pažljivo slušajte na času

Većina školaraca ponesena društvom i zabavom, neretko zna da prebaci fokus na sve drugo, osim na predavanja. Takve situacije su čest nagoveštaj neshvatanja gradiva, pa ujedno i lošijih ocena nakon propitivanja. Nemojte biti takvi! Ukoliko vam je glavni cilj da imate visoku ocenu – nastojte da pratite, slušate i zapisujete svaku bitnu rečenicu!

Svakodnevno pohađanje nastave i pažljivo praćenje profesora će u velikoj meri uticati na kasnije učenje. Bićete u potpunosti prisutni na času, moći ćete da otklonite i najmanju verovatnoću nastanka nedoumica ili nejasnoća. Naravno, ova metoda vam bez učenja neće garantovati najviše ocene, ali će poslužiti kao veoma dobar podsticaj.

Zapisujte sve što mislite da je važno

Prepisivanje zadataka sa table nikada ne može biti pogrešno. Zapravo, pisanje zadataka u svesku sa sobom donosi pregršt različitih benefita. Primera radi, u očima profesora ćete se nametnuti kao primeran i posvećen đak, te verovatno i konkurent za više ocene. Takođe, vrlo lako možete i olakšati sebi kasnije učenje, koje će uz dobre beleške, biti znatno produktivnije!

Iako će mnogi reći da prepisivanje zadataka sa table nije naročito efikasno (posebno ako ih ne razumete), istina može biti sasvim drugačija. Tako nešto naročito važi za šablonske, logičke ili zadatke sa formulama. 

Težite ka produktivnom radu

Matematički zadaci često znaju zadati glavobolje, a posebno u slučaju nagomilanog gradiva. Ipak, nemojte očajavati, jer za sve postoji adekvatno rešenje! Zapravo će sve izgledati mnogo jednostavnije ukoliko pravilno isplanirate i rasporedite svoje obaveze. Zapamtite da vreme provedeno za knjigom uopšte nije bitno, ukoliko nije produktivno!

Kako do produktivnosti?

Pre samog početka, pokušajte da eliminišete stvari koje vas mogu dekoncentrisati. Dakle, isključite telefon, televizor i sve druge uređaje koje vam mogu skrenuti pažnju. Takođe, težite ka tome da, ukoliko ste planirali učenje od sat vremena – učenje traje upravo toliko. Na taj način će čitav proces biti efikasniji i produktivniji.

Ukoliko se pak radi o mališanima, pokušajte da u rad uključite simpatične pomoćne uređaje. Na primer, to može biti matematička vaga ili šareni kalkulator. Napredak će biti definitivno uočljiv.

Deljenje lekcija na manje celine olakšava proces učenja

Previše stranica ili natrpane lekcije mogu vas vrlo lako obeshrabriti i naterati da jednostavno odustanete od učenja. A kako i ne bi? Za podvig učenja tolikog gradiva biće potrebno izdvojiti i do nekoliko dana čitanja i pisanja! Međutim, šta ako vam kažemo da postoji veoma jednostavno rešenje za ovaj problem? 

Uredno pisanje i deljenje gradiva na manje celine može vas spasiti višesatne muke i dobro „ugrejane” stolice. Zašto onda ne izdvojiti najbitnije delove i stvoriti prostor i za druge aktivnosti, a ne samo za matematiku? 

Učenje u društvu može biti odlično rešenje za matematičke „muke”

Učenje u paru ili uz saradnju nekoliko drugara se pokazalo kao veoma dobra metoda za sticanje novih znanja. Kada u obzir uzmemo kompleksnost matematičkih zadataka – ovaj način učenja će biti i te kako preporučljiv! Stoga  pokušajte da okupite nekoliko prijatelja jer ćete zajedničkim snagama zasigurno doći do napretka!

Redovno vežbajte zadatke

Većina lenjih učenika vodi se teorijom kako nije „svaki mozak stvoren” za rešavanje složenijih zadataka. Naravno, tako nešto ne možemo ni poreći, ni tvrditi, ali nešto što sa sigurnošću možemo reći jeste činjenica da redovno vežbanje znatno olakšava čitav proces učenja! 

Probajte da, nakon časova ponovo prođete kroz par primera, te da ih uradite bez pomoći školske sveske. Ukoliko se potrudite i nametnete ovu metodu kao svakodnevnu aktivnost, budite sigurni da će rezultati zasigurno doći. Čak neće biti ni preveliki problem ukoliko ne savladate zadatak iz prvog puta. Samo pokušajte ponovo, iznova i iznova i sigurno ćete primetiti dobre rezultate. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here