Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastavi o zimi za 3. i 4. razred osnovne škole

Pismeni sastavi o zimi za 3. i 4. razred osnovne škole

39098
0

Primeri kratkih pismenih sastava (zadataka) iz srpskog jezika o zimi za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole. Pismeni sastavi koji su pred vama objavljeni su u raznim dečjim časopisima kao što je “Veliko dvorište”,“Đak”, “Dečje iskre”.

Zimsko jutro

Pahiljica mi se ponovo nasmešila i probudila me iz dubokog sna. Omamila me svojim zracima u ranom zimskom jutru.

Posmatrao sam vredno ustajanje zime koja je igrala prelivena hladnim i belim snegom. Sva su deca poranila na ovaj zanimljiv događaj oblačeći brzo skafander i ostalu opremu za zimsko jutro. Zimom je posle nekog vremena zavladala gusta i tmurna magla. Sva su se deca već grudvala i pravila smešnog Sneška Belića. Borovi i jele su prekriveni snegom.

Posle igre zima me je lepo otpratila u duboki san.

Časopis za decu “Veliko dvorište” (Umiljanović Rasko IV3, OŠ Vladimir Perić Valter, Prijepolje )

Pahuljica

Bila je zima i bilo je hladno. Iznad mog grada naišli su oblaci. U njima su se gurale i smrzavale kišne kapi. Toliko je bilo hladno da su morale da obuku  svoje bele bundice. Tako su se pretvorile u prelepe bele pahullice. Kada su oblaci zastali pahuljice su padale kao da igraju svoj prelepi ples. Uskoro su prekrile moj grad i obukle ga u belo.

Časopis za decu „Đačko doba“ (Jelena Dimitrijević, III/3 OŠ „Dušan Radović“ Bor)

Zimski rođendan

Ove godine je zima bila duga i teška. Taman sam pomislila da neće biti lepih doživljaja, a ono mi se dogodio još jedan i to divan.

Probudilo me je sunce kroz bele čipkane prozore. Napolju je priroda pokrivena belim plaštom. Zazvonio je telefon. Javila mi se rođaka Jelena. Predložila je da sa njenim ocem kolima idemo u Planinarski dom. Toplo smo se obukle i krenule. Put je bio pokriven snegom, a drveće ušuškano u bele bundice. Prema domu smo se peli kao prema zimskom dvorcu. Požurile smo da se sankamo, i da što više upijemo lepotu ove zime. Nismo obraćale pažnju na ispupčenja i male grančice. Iznenada su se sanke zaplele, a ja padoh preko njih u sneg. Taman sam se spremala da zaplačem, a sestra mi je čestitala rođendan: “Divno ti stoji beli šlag torte na licu”. Poprskala me još malo snegom, nasmejane sedosmo na sanke i produžismo u divnu belinu prirode.

Bila sam srećna, jer sam neobično proslavila svoj rođendan.

Časopis za decu “Đak” (Melanija Vasić, OŠ “8. septembar”, Pirot)

Zimska noć

Kad padne noć Mesec obasja puteve, pahulje išaraju dečje prozore. Jelke u dvorištu zablistaju. Bare se pretvore u ogledala za promrzle, zalutale pse. Ulične svetiljke, kao reflektori na pozornici, naglašavaju ples pahulja. Nekada su krupne, a nekad sitne, kao iskre vatrometa. Pogled u nebo je kao bajka koja te vodi u miran zimski san. Tada sanjam najlepše snove.

Nina Spasić OŠ “Mika Antić” Niš

Iznenađenje

Bilo je to za mene veliko iznenađenje za mene. Po kalendaru je zima trebala da počne 21. decembra. Prošle i pretprošle godine proslavljali smo Novu godinu bez snega i zimskih čarolija, kad, eno, već u novembru zabeleše se kuće i krovovi. Odmah sam izašao napolje i grudvao se sa drugovima. Na našu žalost, sneg je bio mokar i brzo se topio. Nismo mogli da se sankamo i skijamo. Nismo doživeli onu pravu, svečanu atmosferu.

Bele haljine su nestajale… Ali, biće ga, valjda, za Novu godinu!

Časopis za decu “Dečje iskre”, Ivan Milić OŠ “Milutin Todorović”, Kragujevac

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here