Početna U svetu knjiga Dečije priče Jesenje priče za decu #1 – Priče o vevericama

Jesenje priče za decu #1 – Priče o vevericama

13893
0
Priče o vevericama
foto: pixabay.com

Stigla je jesen, jesen rana i sve šumske životinjice žure i marljivo rade kako bi sakupile dovoljno hrane za zimu. Pa tako i veverice, krenule, od grane do grane od žbuna do žbuna do najskrivenijih kutaka šume. Veverice prosto obožavaju jesen.

Ovom prilikom vam donosimo nekoliko priča o ovim veselim i bezazlenim šumskim zverčicama. Priče o vevericama su prilagođene za predškolski uzrast.

Veverice pronalaze lešnike – An-Mari Dalme

U leskaru na obronku šume, među nazublјenim listovima, nicale su, dve po dve zajedno, zelene ovojnice iz kojih su virili veliki lešnici.

Čim ih je ugledala, mama veverica j e otrčala da pozove svoje mladunce: odmah će morati da ih nauči da su lešnici za veverice najukusnija hrana.

Krc! Krc! Krc! Jedna za drugom, nežne zelene  lјuske su padale na zemlјu, prazne. -Pa ovo su prave poslastice – oblizivale su se male veverice, dok su svojim jakim prednjim zubićima grickale ove ukusne plodove.

Veverice  spremaju zimnicu – An-Mari Dalme

Učestale kiše, sve češće magle, dosadan vetar i hladne noći ipak nisu uspeli da oduzmu vevericama njihovu poznatu živahnost i stalnu želјu za akcijom. One su i dalјe pretraživale i najskrovitije klance i kutke u šumi.

Eto, već nekoliko dana su zauzete spremanjem zimnice. Za to su se pobrinuli čak i mladunci koji vredno pomažu svojim roditelјima . Nјima je sve to zanimlјivo, kao kakva igra, pa ne shvataju koliko je važan posao koji obavlјaju.

Za male veverice, koje su došle na svet prošloga proleća, sakuplјanje hrane za zimu je nov posao. No, one pažlјivo gledaju šta rade njihovi roditelјi, braća i ostali članovi porodice, pa vrlo brzo uče. Kad biste samo videli kao marlјivo, lukavo i sa puno energije prikuplјaju zimnicu!

Traženje svih vrsta semenki za njih je postala omilјena zabava, tako da su na najbolјi način spojili lepo sa korisnim. Takmiče se ko će pronaći veći lešnik, svežiju šišarku, tvrđu bukvicu  ili  ukusniji žir.

Pošto su prikupile dovolјnu količinu hrane, sada treba da razmisle kako najbolјe da je slože i kakav magacin će biti najprikladniji. No, veverice su jako dosetlјive, pa su odmah pronašle nekoliko rešenja, više skrovišta koja bi mogla da posluže za ovu svrhu: rupu u stablu bora, jamu u korenju bukve ili neko napušteno gnezdo.

Sada je sve spremno, i to u pravi čas, jer zima se sve više približava. Svuda se oseća zabrinutost hoće li veverice iz raznih krajeva šume moći da se sete gde je koja ostavila rezerve hrane?

Naravno da hoće! Kad mraz i led prekriju čitavu šumu, najstarije i najiskusnije veverice iz porodice će se lako setiti gde je koja ostavila svoju zimnicu.

Pravi raj

U obližnjem parku ima veverica. Jednom je jedna zalutala u našu baštu. Počela je da cvili, jer je dotle živela samo na drveću, pa joj je sve bilo neobično…

„Ovde je pravi raj, a tebi se ne sviđa!“ – rekla je gugutka. „Nema raja bez lešnika!“ – kazala je veverica. „Koješta!“ – odgovorila je gugutka. „Raja nema bez zrnevlja i bubica!“

Nadamo se da su vam se svidele priče o vevericama a ukoliko želite da saznate nešto više o ovoj hitroj plašljivoj životinjici pogledajte ovaj članak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here