Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav za osnovnu školu na temu proleće

Pismeni sastav za osnovnu školu na temu proleće

38213
1
pismeni sastav proleće

Primer teme o proleću za učenike 5, 6, 7 i 8 razreda osnovne škole.

Proleće je godišnje doba koje miriše na svežinu koja u vazduhu leprša. Slika ispunjenosti i zadovoljstva koju jedino proleće može da naslika zamenjuje belinu zime i njenu tišinu. Proleće budi razigranost koja pokreće prirodu i mene u neke nove avanture.

Volim kad se probudim i ugledam ptice na prozoru. Bude u meni onaj osećaj ispunjenosti i neopisivog zadovoljstva. Tad znam da proleće lagano vrši smenu i kroz prozor mogu svedočiti najčarobnijem trenutku, buđenju prirode. A kada istričim van na svakom koraku osećam neki novi miris zadovoljstva jer mi šareni cvetići uvek donesu radost, naročito posle duge i hladne zime. Drveće kreće da širi svoje grane i priprema plodove koji će prijati deci iz mog kraja, pa i meni. Gledam trešnju kako jača svoje grane kako bi izdržale teret dece da po njima gaze kad krenu plodovi da rumene i crvene. Sve počinje da se budi i priroda dobija svoj pravi sjaj i lepotu na koju je dugo čekala. Nema više poledice i škripucanja snega pod nogama već samo lakoća koraka po čistim i punim parkovima. Male životinje radosno proviruju iz meke i zelene trave tražeći hranu. Sunce je veselije, uživam dok me svaki njegov zrak nežno miluje po licu. Posmatram predele prepune života i radosti i u meni zaživi potreba da krenem novim putem u neka nova osvajanja. Dobijem toliko volje i energije da je to prosto nemoguće opisati rečima. Čini mi se da, kad dođe proleće, mogu da letim. Nose me mirisi opojnog i blistavog cveća. Prija mi vetar, prija mi sunce, prijaju mi prepuni parkovi, prija mi sve što miriše i budi u meni najlepša osećanja. Ponekad dugo šetam ulicama samo kako bi upio svu lepotu proleća. Ja jednostavno uživam u proleću! Neverovatna je lepota prirode u trenutku kad se budi. Vazduh je pun raznovrsnih ptičica koje se jedva čuju od dečje larme i galame. Užitak koje proleće donosi mora se osetiti na najiskreniji način kako bi se lepota u pravom smislu osetila.

Uvek u čoveku postoji blaga ozarenost na koju ne mogu uticati godišnja doba. Ali proleće nadahnjuje, čovek treba da stvara u proleće. Tad će biti najiskreniji i najraspoloženiji. Imaće priliku da uživa u mirisima koji se ne mogu osetiti tokom ostalih godišnjih doba. Proleće je jedinstveno i u njemu prepoznamo lepotu koja, pa i indirektno, utiče na naše svakodnevno raspoloženje.

Prolećna pesma

Proleće je, proleće je,
raduje se ceo svet,
kud pogledaš sunce sjaji,
a pod rosom blista cvet.

Naše grudi, naše duše
zatalas’o ovaj sjaj,
slavuj mali sunce hvali
što je zemlja pravi raj.
(Jovan Jovanović – Zmaj)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here