Početna Porodica Tatin i mamin kutak Zdravstvene tegobe u trudnoći – promene koje su sasvim normalne tokom „drugog...

Zdravstvene tegobe u trudnoći – promene koje su sasvim normalne tokom „drugog stanja“

2845
0
foto: pixabay.com

Sasvim je logično što se za trudnice kaže da su u „drugom stanju“, jer tokom trudnoće dolazi do raznih promena u organizmu koje izazivaju niz tegoba normalnih za određene gestacijske periode. Poznato je i potpuno normalno da trudince često osećaju mučninu, umor, imaju češću potrebu za odlaskom u toalet i sl. Ovo su i neki od prvih znakova da je žena u drugom stanju. Kasnije, tokom  narednih devet meseci, sve do rađanja bebe, dolazi do čitavog niza raznih trudničkih tegoba.

Uobičajene tegobe u prvom trimestru trudnoće

Mučnina u trudnoći

Sa mučninom trudnice obično imaju problema u jutarnjim satima, mada ima i onih žena kod kojih se javlja tokom čitavog dana. Kod nekih se javlja gađenje na miris i ukus određene hrane. Mučnina je karakteristična za period od četvrte do osme i obično prestaje oko 12. ili 13. gestacijske nedelje, odnosno do kraja prvog tromesečja. Kod nekih žena su mučnine i povraćanja toliko intenzivni da trudnica može i da primetno oslabi tokom prvog tromesečja trudnoće.

Savet: Manje obilni, a česti obroci su jedno od rešenja. Mirise i ukuse koji joj ne prijaju, trudinca treba da izbegava, a da bira hranu koja joj najviše godi.

Umor u trudnoći

Puno je trudnica koje se žale na umor, na pospanost tokom čitavog dana, naročito kada sednu ili legnu. Naime, tokom trudnoće u organizmu se proizvodi više krvi što dodatno opterećuje srce i ubrzava otkucaje, puls postaje brži za 10 do 15 otkucaja u minuti. Tako dolazi do poremećaja metabolizma, što direktno utiče na pojavu umora. Međutim, umor se može javiti i kao posledica straha i brige trudnice, uglavnom vezanih za to da li će trudnoća proteći kako treba.

Savet: Iskoristite slobodno vreme za odmor, provodite vreme na svežem vazduhu, šetajte, konzumirajte sveže voće i povrće.

Učestalo mokrenje u trudnoći

U trudnoći materica raste, što dovodi do pojačanog pritiska na bešiku, zbog čega se javlja učestala potreba za odlazak u toalet. Ovakvo stanje je tipično za prvi trimestar trudnoće jer se bešika tada nalazi direktno ispod materice.

Uobičajene tegobe u drugom trimestru trudnoće

Bolovi u leđima tokom trudnoće

Materica raste i otežava, pa telo trudnice menja centar za ravnotežu. Težina bebe u stomaku vuče trudnicu unapred, a trudnica se stalno blago naginje unazad ne bi li uspostavila ravnotežu. Zato dolazi do naprezanja mišića u donjem delu leđa, zbog čega se javlja bol u leđima. Drugi mogući uzročnik bolova u leđima tokom trudnoće jeste dijastaza, odnosno razdvajanje stomačnih mišića.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Saveti: Trudite se da se držite ispravno, dok ste u stojećem položaju ramena gurajte unazad, a karlicu uvucite. U sedećem položaju nemojte nikada prebacivati jednu reko druge noge. Ako spavate u bočnom položaju, postavite ispod stomaka jedno jastuče, a drugo stavite između kolena, što će smanjiti opterećenje leđa. Ukoliko lekar proceni da smete da vežbate obratite se fizioterapeutu da vam preporuči vežbe za smanjivanje bola u leđima. U slučaju dijastaze, posavetujte se sa ginekologom u vezi eventualne upotrebe trudničkog pojasa.

Zatvor u trudnoći

Pojačano lučenje progesterona dovodi do opuštanja svih mišića, što direktno utiče na smanjenje pokreta creva. Ova tegoba je uglavnom karakteristična kod žena koje imaju slabije varenje.

Savet: Konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima, svežeg voća i povrća, žitarica. Što više šetnje i kretanja, ukoliko ginekolog ne misli drugačije. Laksativna sredstva ne mogu otkloniti niti ublažiti ovu tegobu.

Grčevi  u nogama kod trudinca

Najčešće se javljaju na stopalima i listovima nogu, i to uglavnom tokom noći. Kao glavni uzročnik navodi se pritisak materice na nerve u nogama.

Savet: Ako imate grč u stopalu, pomoći će vam povlačenje stopala u pravcu tela i masiranje. Kod grčeva u listovima nogu takođe je delotvorno masiranje. Nakon što bol umine, ustanite i uradite vežbe istezanja koje će doprineti boljoj prokrveljnosti. Nakon toga prošetajte. Ukoliko su grčevi jaki i učestali, potražite lekarsku pomoć.

Zdravstvene tegobe u trećem trimestru trudnoće

Otežano disanje u trudnoći

Kako beba u stomaku raste, tako sve više pritiska dijafragmu majke, koja se u trudnoći podiže za nekoliko centimetara, što otežava disanje. Pored toga, progesteron utiče na centar za disanje u mozgu, što dovodi do dubljeg disanja. Pred sam porođaj materica počinje da se supšta i tada trudnica oseti olakšanje.

Savet: Pravilno držanje tela olakšava disanje. Ukoliko se pak javi bol u plućima, a trudnica veoma teško dolazi do daha, potrebno je potražiti pomoć lekara.

Gorušica u trudnoći

Tokom trudnoće, naročito u poslednjem trimestru, mišići koji se nalaze na ulazu u jednjak slabe, pa se hrana vraća u jednjak usled čega nastaje gorušica. Drugi razlog je usporen rad sistema za varenje, zbog čega hrana iz jednjaka sporije dospeva u želudac.

Savet: Manji i češći obroci. Izbegavanje jako začinjenu hranu. Ako nakon jela trudnica odmara, nije preporučljivo da leži na leđima. Pomaže malo sode bikarbone rastvorene u jednoj šoljici vode, a blagotvorna je i kisela voda (ne treba preterivati sa količinom).

Oticanje ruku i nogu u trudnoći

Do otoka na udovima dolazi zbog toga što se tokom trudnoće u telu žene zadržava veća količina vode. Pri tome, otoci na rukama obično nastaju ujutru, dok se na nogama najčešće javljaju uveče.

Savet: Noge držite u uzdignutom položaju i lagano mrdajte kružnim pokretima stopala, da bi ste poboljšali cirkulaciju. Otekle ruke stavite u vodu koja treba da bude čas hladna, čas topla, što će takođe dovesti do bolje prokrvljenosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here